Hem » Information » Fakta om Amsterdam

Fakta om Amsterdam

Amsterdam är huvudstaden i landet Holland som också benämns som Nederländerna. I landet bor det sammanlagt cirka 16,5 miljoner och i Amsterdam bor det ca 750 000 personer. Vid medtagningen av förorterna till Amsterdam blir invånarantalet cirka 1,4 miljoner. Det officiella språket i landet är nederländska, ett språk som är väldigt lik svenskan på papper men absolut inte i uttalet. Valutan som används i staden och i övriga landet är euro. Statsskicket är monarki och Amsterdam styrs precis som alla övriga nederländska kommuner av en borgarmästare och ett borgarråd samt kommunfullmäktige. Amsterdam är uppdelat i femton olika stadsdelar dessa får själva bestämma över många frågor på lokal nivå.

Tillsammans med Rom, London och Paris har Amsterdam blivit en populär turiststad i Europa. Det är numera vanligt med européer som åker till Amsterdam för en långweekend. Det som skiljer sig från många andra stora städer i Europa här är de många kanalerna och vattendragen i stadens centrum, samt den speciella arkitekturen, från både forna storhetstider till dagens moderna stil. Amsterdam beskrivs som en kreativ stad med en arkitektur som är nyskapande. Staden har mycket att erbjuda turisterna, bland annat finns det över 50 museum man kan besöka. Det finns även många nattklubbar, caféer och andra turistattraktioner. Du kan även lätt transportera dig mellan de olika sevärdheterna då många ligger centralt i stadskärnan. Annars är cykeln ett vanligt och smidigt sätt att förflytta sig i staden.

Amsterdam beskrivs som den absolut mest liberala staden i Europa. Ingen annan stad i Europa har en så tolerant syn på droger och prostitution. Vissa droger som är olagliga och förbjudna i övriga Europa är inte ens bannlysta här. Egentligen är inte droghandeln laglig och köper du droger ute på gatan kan du tas av holländsk polis. Däremot tolereras små mängder av droger av myndigheterna och nästan vid varje gathörn kan du gå in i en så kallad ”Coffée shop” för att köpa cannabis. Prostitutionen benämns dock som helt laglig med villkor att det sker under ordnade former. Den största delen av prostitutionen hittar man i ett av Amsterdams kända områden vid namn Red-Light-District. Här och på andra ställen i Amsterdam hittar du även flera erotiska museer, erotiska souvenirbutiker och kondomaffärer.

Över tre miljoner människor kommer för att turista i staden varje år. Nationaldagen i landet är den 30:e april. Vill du ringa till någon i Amsterdam slår du +31 innan personens telefonnummer. Kända personer som förknippas med Amsterdam är exempelvis konstnären Vincent van Gogh och Rembrandt. En känd person som förknippas med andra världskriget och som skrev sin berömda dagbok i staden är Anne Frank.