Hem » Information » Amsterdams Historia

Amsterdams Historia

Amsterdam är en stad som grundades på 1200-talet. Hollands huvudstad blev dock inte Amsterdam förrän år 1981. Namnet på staden härstammar ifrån floden Amstel som flyter ut ur Amsterdam. Det var när ett gäng fiskare bosatte sig vid floden Amstel som en liten fiskarby bildades. Fiskarbyn övergick dock ganska snabbt till att bli en handelstad då stadens strategiska läge bidrog till att många passerade här. I och med 1300-talets tullfrihet och det nära samarbetet med Hansan växte Amsterdam. Influenserna utifrån gjorde Amsterdam till ett kulturellt centrum och i samband med att handeln växte blev Amsterdam den rikaste staden i Europa.

Det dröjde till år 1414 innan Amsterdam blev Hollands största stad, detta med cirka 12 000 invånare. I och med allt vatten och sumpområden i staden byggdes kanaler för att båtarna skulle komma fram. Husen byggdes på träpålar för att de skulle få stabilitet. På 1700-talet hade befolkningen en tjugodubbling sedan 1500-talet då det nu bodde 200 000 människor i staden. Amsterdam ockuperades av tyskar under andra världskriget och i samband med detta deporterades 100 000 judar till koncentrationsläger. Många människor dog också av svält under denna period, totalt förlorade Amsterdam 10% av sin befolkning.

Efter andra världskrigets slut byggdes flera av de förorter som finns runt staden. Många invånare valde att flytta ut ur stadskärnan samtidigt som andra flyttade in. Politikerna ansåg att staden hade förfallit och genomförde stora renoveringar vilket medförde stora protester av invånarna. Idag består Amsterdam av en vacker blandning av nytt och gammalt.