Hem » Information » Bra att veta om Amsterdam

Bra att veta om Amsterdam

Vid ett besök i Amsterdam finns det väldigt mycket att se. Ett tips är då att i början av sitt besök köpa ”I Amsterdam Card” (som tidigare har kallats för ”Amsterdam Pass”). Med detta kort får man över 30 gratiserbjudande och 20 rabatterande erbjudanden. Det kan till exempel vara för olika inträden på museum, biljetter för kollektivtrafiken och kanalkryssningar samt rabatter i butiker. Beroende på hur många timmar du tänkt utnyttja kortet kostar det olika mycket. Du kan välja mellan 24 – 72 timmar och priset ligger mellan 38 – 58 euro. Kortet kan bland annat köpas på de flesta turistbyråer, hotellreceptioner och kollektivtrafikskontor.

Amsterdam är inte farligare än någon annan större stad i Europa. Viktigt att tänka på kan vara att se upp för ficktjuvar i Red-Light-District och andra tätbefolkade områden. I området Red-Light-District ska man heller aldrig ta kort, varken på besökarna eller de prostituerade. Om du behöver ringa SOS är det samma telefonnummer som i Sverige, alltså 112. Då det kan vara svårt och dyrt med parkering i centrum därför är det bra att undvika att ta bilen in. Det är viktigt att vara noga med att betala biljetter för kollektivtrafiken, upptäcks du utan biljett är det dyra böter. Tänk också på att det är förbjudet att röka på järnvägsstationerna både när det gäller på tågen, perrongerna och i väntrummen.

Språket i Amsterdam och Holland är holländska. Många invånare behärskar engelska och även franska och tyska. I landet används valutan euro och vanligtvis accepteras inga andra valutor. På vissa och hotell och i småbutiker kan det vara en 2 – 6% avgift vid användning av kreditkort.