Hem » Information » Kommunikationer

Kommunikationer

Amsterdam är en perfekt stad att promenera i, detta då många av de populära turistattraktionerna ligger centralt. Vill man däremot inte promenera utan ska ta sig någon längre sträcka finns det flera alternativ. Det sägs att cykling är det smidigaste och bästa sättet för att verkligen uppleva Amsterdam. Staden är relativt platt och det är få jobbiga backar. De flesta vägarna har cykelfiler och det finns också parkeringsplatser för cyklar överallt i Amsterdam. Lokalbefolkningen använder sig själva mycket av cykeln som transportmedel. I staden hittar du flera cykelfirmor som hyr ut cyklar till cirka 7 – 10 euro per dag. Viktigt är att inte glömma låsa cykeln då det stjäls cirka 70 000 cyklar varje år i staden.

Ett annat mysigt sätt att uppleva Amsterdam på är genom att förflytta sig i staden på kanalerna. Detta kan göras genom vanliga båtar, kanalcyklar och kanalbussar. Platser på båtar kan du boka i förväg och det kostar för 1 – 8 personer crika 86 euro för 30 minuter. En kanalcykel kan du själv hyra och då ta dig fram genom egen kraft. En 1 – 2 personers kanalcykel kostar per person cirka 7 euro. Kanalbussarna avgår på dagtid var 40:e minut och har sammanlagt 14 hållplatser i staden. En dagsbiljett kostar 16 euro och längs båtfärden kan du se de flesta stora sevärdheterna i Amsterdam.

Kollektivtrafiken i staden körs av GVB och det finns tunnelbana, spårvagn och buss att välja på. Det kan vara bra att veta att biljett på holländska heter strippenkaarten. Dessa kan du bland annat köpa på järnvägsstationen eller i livsmedelsaffärerna. Är du osäker på hur du ska åka finns det kartor över bussnäten och spårvagnsnäten oftast både ombord och vid hållplatsen. Kollektivtrafiken startar redan vid 06.00 på vardagarna och något senare på helgerna. På nätterna finns det även nattbussar att ta. Ska du endast röra dig inom Amsterdam är buss och spårvagn att rekommendera. Ska du däremot ta dig utanför till exempelvis förorterna är tunnelbana det bästa färdmedlet.

Bilkörning är inte att rekommendera i stadens citykärna. Många gator är avstängda för biltrafik och parkeringsavgifterna är väldigt dyra. Däremot finns det gott om så kallade pendlarparkeringar utanför staden där man kan lämna bilen och använda sig av kollektivtrafiken in. Taxibilar kan vara ganska svårt att få tag i på plats speciellt på helgerna. Ringer man däremot och bokar en taxi en stund innan har man givetvis en större chans. Kostnaden är vanligtvis 1,80 euro per kilometer och det förväntas att man lägger mellan 5 – 10% i dricks.