Hem » Information » Musik i Amsterdam

Musik i Amsterdam

Amsterdam och levande musik är absolut två begrepp som hör ihop. Invånarna i Holland beskrivs som musikälskare och detta återspeglas i Amsterdam. Staden beskrivs som ett centrum för allt från rock till klassisk musik. Det finns flertalet varierande klubbar och arenor där den levande musiken spelas. Holländarna är exempelvis duktiga på att samlas varje vecka i lokala körer och sjunga tillsammans.

Du behöver inte heller alltid gå in i någon klubb eller annan lokal, sommartid är det nämligen vanligt att avnjuta konserter i någon av de vackra parkerna i staden. Museumplein är också en vanlig plats där gratiskonserter brukar hållas, publiken är då vanligtvis ungdomar. Vill du ta del av musiken i Amsterdam kan det räcka att du tar dig ner för gatan i gamla stan, där det ofta finns massvis av gatumusikanter, mindre orkestrar och små band.

Jazzmusiken har en stor plats i Amsterdam. Det finns massor av caféer och klubbar i staden som inriktar sig på jazz. Varje år hålls det även stora evenemang där jazzkonserter är ett naturligt inslag. Rekommenderade ställen du kan gå till för att ta del av den levande jazzmusiken är Bimhuis, Alto Café och Bourbon Street. Andra musikstilar som är vanliga i Amsterdam är blues och rock. Paradiso är en klubblokal som innehar två scener där många stora rockband har spelat. Är du ute efter att lyssna mer på amatör musik och på lokala band kan man gå till någon av de många klubbarna som har ”jam-kvällar”. Maloe Melo och Melkweg är exempel på sådana ställen.