Hem » Mat & Dryck » Holländsk Mat & Dryck

Holländsk Mat & Dryck

När det komma till holländsk mat och dryck så är det faktiskt så att det inte finns så mycket mat som är enbart och typiskt Holland. Anledningen till detta är för att landet består av 173 olika etniciteter, vilket bidrar till att det i matväg finns mycket att välja på. Holländarna har alltså glatt låtit sin mat influeras av andra kulturer. Exempel på influenser som är vanliga är från Fjärran Östern och Italien. Restaurangutbudet är väldigt brett i Holland. Det finns fina lyxrestauranger där man måste boka bord flera veckor i förväg, sedan finns det också trevliga krypin där maten bara kostar några kronor.

Typiska ingredienser som ingår i holländska recept är potatis som ofta är basen samt de världsberömda ostarna. Det finns en liten pannkaka som är vanlig i Holland. Den heter Poffertjes och är väldigt god tillsammans med florsocker och smält smör. Det äts väldigt mycket pannkakor i Holland, det är inte ovanligt att man firar med pannkakor eller bara sitter och umgås över en pannkaka. Ytterligare en maträtt som är vanlig är Hutspot, den består av potatis samt grönsaker och serveras vanligtvis med kött eller korv. Nationalrätten i Holland består av en rätt som är motsvarigheten till vårat smörgåsbord och som heter Risbordet.

Exempel på drycker som är typiska för Holland är bland annat Jenever som är ett rent holländskt gin. Drycken användes till början som ett botemedel i Italien för flertalet sjukdomar. När Jenever slutade att användas som medicin fortsatte den att drickas och massvis av brännerier startades i Holland. Öl är också en populär dryck i Holland. Under 1200 – 1650-talet när vattnet var väldigt smutsigt och vinet var för dyrt så var ölet den populäraste drycken i landet. De ölsorter som är kända som holländska är exempelvis Heineken, Brandt och Amstel. Idag föredrar lokalbefolkningen gärna de lokala smakerna av öl samtidigt som turisterna gärna dricker de så kallade Boutiqueölsorterna.

Holländarna är ju också väldigt kända för sin osttillverkning. De började tillverka ost redan på 400-talet och redan på medeltiden fanns det officiella mejerimarknader. Typiskt goda holländska ostmärken är Gouda, Leiden och Edamer. Gouda är ostsorten som står för mer än hälften av all tillverkning av ost i Holland. Den klotrundade osten Edamer kommer på en god andra plats med 27% av produktionen. Den tredje ostsorten Leiden utmärker sig på så sätt att den har kumminfrön tillagt i osten.