Hem » Nöjen » Vondelpark

Vondelpark

Vondelpark är den största och mest berömda stadsparken i Amsterdam. Parken har miljontals besökare varje år och dessa kommer ifrån världens alla hörn. Här samlas människor för att exempelvis slappa i gräset, promenera med hunden, cykla eller åka inlines. Du kan även lyssna på gratiskonserter, underhålla barnen vid några av alla lekplatser eller sätta dig vid något av kaféerna som finns i parken. Du hittar Vondelpark i södra delen av Amsterdam i närheten av Leidseplein och Museumplein.

Historien bakom Vondelpark börjar år 1864 då en grupp betydande amsterdambor ville skapa en offentlig park. De bildade en kommitté och använde pengarna för att köpa mark. En arkitekt vid namn LD Zoher fick i uppdrag att designa parken. År 1865 öppnade parken för allmänheten och användes då för promenader och ridturer, parken hade då namnet Nieuwe Park. Det nuvarande namnet antogs år 1867 i samband med att en staty av poeten Joost van den Vondel restes i parken. Den ursprungliga storleken på parken var 8 hektar men parken byggdes ut och år 1877 fick Vondelpark den nuvarande storleken på 45 hektar.

I parken finns det bland annat 4700 träd uppdelade på 150 olika arter. De mest förekommande träden i parken är ask, lönn, klibbal, fält, hagtorn och ek. Det finns också flertalet buskar som exempelvis björnbär, hundkex och hassel. På våren kan man också urskilja flera små blommor, snödroppe och blåklocka är två exempel. Djur du kan se vid din vistelse i Vondelpark kan vara ekorre, igelkottar, möss, grodor och paddor. Givetvis kan du även se flertalet fåglar som till exempel gråsparvar, duvor och koltrastar.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.
 

Karta