Hem » Sevärdheter » Amsterdams Kanaler

Amsterdams Kanaler

Amsterdam låg förr i tiden i ett väldigt blött och kärrigt område. Det grävdes då flera kanaler för att kunna leda bort vattnet från staden. Dessa kanaler kallas ibland för Amsterdams revben och kännetecken. Sammanlagt är det 165 kanaler som fördelar vattenflödet ut ur staden. Amsterdam beskrivs som världens mest blöta stad. Befolkningen kom också på fyndiga sätt att använda vattnet och alla grävda kanaler. De användes för varutransport - mängder av varor kunde transporteras till fartyg som sedan seglade över hela jorden. Idag är det dock bara ett lastfartyg som transportera varor längs kanalerna.

För att kunna bygga hus i det kärriga området så valde man fyndigt nog att ställa husen på träpålar. Idag består 25% av stadens yta av vatten. Den äldsta kanalen bär namnet Singel och det är ursprungligen en medeltida vallgrav. Andra vackra kanaler är Keizersgracht, Herengracht och den mycket kända Prinsengracht. Vattnet i kanalerna rengörs regelbundet och vattnet är idag renare än någonsin. Genom att vattnet har blivit renare har det väckt liv i vattnet. Idag kan man hitta cirka 20 olika arter av krabbor och fiskar som lever ett trivsamt liv i kanalerna.

På somrarna är kanalerna fulla av trafik då det är många som seglar på dessa vattenflöden. Den mest populära turistattraktion i staden är förstås kanalkryssningar. Ett annat sätt att utforska kanalerna och detta på egen hand är genom pedalbåt. En lite kurios fakta är att det i staden stjäls varje år 80 000 cyklar och av dessa hamnar cirka 25 000 av dem i kanalerna.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.