Hem » Sevärdheter » Begijnhof

Begijnhof

Begijnhof är en av de äldsta innergårdarna i Amsterdam. Det är alltså en sluten gård med anor redan från 1400-talet. Flera historiska byggnader som idag främst är privata bostadshus finns här. Begijnhof byggdes ursprungligen som en plats för Begijntjes som är ett katolskt systerskap. Det var år 1150 som dessa kvinnor samlades och bildade ett religiöst samfund, deras främsta uppgift var att ta hand om de sjuka. Kvinnorna här levde i princip som nunnor men skiljde sig på många sätt. Ett exempel på detta var att de inte gjorde några livslånga löften som nunnor vanligtvis gör. De levde inte heller i avskildhet i ett kloster, de hade ingen grundare och de fick fritt förfoga över sina ägodelar. De kunde när som helst avstå sina löften och lämna Begijnhof för att gifta sig.

Byggnaderna på innergården är långa och i typisk Amsterdamstil. Begijnhof är den ända innegården där husen har adresser som bär namnet av just innegården själv. Till skillnad från många andra innegårdar så består byggnaderna inte av radhus som alltså sitter ihop utan av 47 stycken vanliga hus. Var och en av dessa hus har sin personliga stil och de flesta av dem har fasader som härstammar från 1700- och 1800-talet. Däremot är husen oftast ännu äldre. 18 av de 47 husen innehar till och med en gotisk träram.

Idag är även Begijnhof platsen för den engelska reformerta kyrkan. Människorna som bor i husen på Begijnhof är idag främst ensamstående kvinnor. Innegården tillhör en av Amsterdams topp-tio-aktiviteter. Den är öppen för allmänheten alla dagar mellan 9.00 – 13.00.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.
 

Karta