Hem » Sevärdheter » Dam Torget

Dam Torget

Dam torget som på holländska heter De Dam är det mest kända torget i Amsterdam. Torget ligger mitt i stadens centrum och är väldigt lätt att hitta. Dam torget kan benämnas som en stor historisk mötesplats med flertalet spännande platser i närheten som är värda att besöka. Torget tillhör de största torgen i Europa, det är 200 meter långt och 100 meter brett. Dam torget är ett perfekt ställe för turister att slappa och koppla av på innan man besöker nästa sevärdhet. Precis som många andra torg är en Dam torget fullt av duvor.

Beläget på torget finns ett kungligt palats (Koninklijk Paleis). Detta slott byggdes mellan åren 1648 och 1655. Tanken var att palatset skulle användas som stadshus i Amsterdam och på den tiden var det världens största byggnad som ej var av religiöst slag. Koninklijk Paleis är designad i en holländsk klassicism stil och byggnaden är ritad av arkitekten Jacob van Campen. Palatset består av en klassisk fasad med förtjusande skulpturer som dekorerar torget. Det är sedan år 1808 som byggnaden används som ett kungligt palats. Beläget på torget finns även ett minnesmonument för de som dödades under andra världskriget.

Dam torget är bland annat känt för att flertalet historiska dramer har utspelats här. De historier som utspelats på torget finns väl dokumenterat på det Historiska museet i Amsterdam. Exempelvis samlades Napoleon och hans trupper här år 1808 i syfte att ta över staden.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.
 

Karta