Hem » Sevärdheter » Jordaan

Jordaan

I Amsterdam finns det ett distrikt som heter Jordaan. Idag är Jordaan ett eftertraktat område. Området är fyllt utav studenter från hela världen, företagare och kreatörer. Distriktet Jordaan har en underbar atmosfär med idylliska kanaler och smala gator. De flesta kanaler och gator har namngivits efter blommor och träd. Det finns fullt av kaféer, konstgallerior och specialbutiker. Jordaans konstgallerior består till största delen av modern konst. En promenad genom dessa gator bjuder på en historisk resa. Något man inte ska missa är de speciella innegårdarna vid namn Hofjes som består av flera småhus och fina trädgårdar. Dessa gårdar var byggda av rika människor som en välgörenhet för äldre kvinnor.

Förr var Jordaan inget trevligt ställe att bo på. Kanalerna i och utanför distriktet användes som transport- och avloppsledningar, det fanns inte heller något rinnande vatten. Området var överfullt av invånare, här samlades människor med alla möjliga ursprung. På det lilla distriktet trängdes cirka 80.000 människor och detta ända fram till 1900-talet.

Flera av husen i Jordaan har en stentavla på fasaden. Stentavlan visade förr i tiden ett tecken för vilket yrke den inneboende hade. Till exempel hade en slaktare en gris som tecken samtidigt som en skräddare hade en sax. Den första stentavlan skapades redan på 1600-talet när invånarna blev tillsagda att använda dessa tavlor. En sevärdhet som också är värd att ta del av är Noorderkerk, en vacker kyrka som byggdes på 1620-talet. Ytterligare sevärdheter är Pianola museet och Anne Frank huset. Anne Frank huset är just det hus där Anne Frank gömde sig under andra världskriget.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.
 

Karta