Hem » Sevärdheter » Leidseplein

Leidseplein

Leidseplein är ett torg beläget i centrala Amsterdam nordost om Singelgracht kanalen. Torget är bland de äldsta delarna av staden samtidigt som den har en väldigt ung anda. Det är nämligen det mest populära nattlivsområdet. Här festar tusentals ungdomar i de många klubbar och kaféer som finns. Leidseplein beskrivs som en viktig mötesplats för ungdomarna. Det finns även gott om restauranger, teatrar och biografer. Det är en levande och färgstark del av Amsterdam. Sommartid finns det även hennatatuerare, gatumusikanter, jonglörer, eldslukare och andra artister som underhåller de förbipasserande turisterna. Dessa människor står alltså för underhållningen från tidiga kvällar fram till gryningen.

Namnet på torget kommer ifrån Leidseplein som förr i tiden markerade slutet på den centrala vägen från Amsterdam till Leiden. Fram till 1700-talet användes torget till en plats där bönderna och jordbrukarna lämnade sina vagnar för att besöka stadens centrum. Idag finns det dock inga kärror ståendes på torget. Däremot finns det spårvagnar som kan vara ett bra transportmedel för att besöka torgets nattliv.

På och i närheten av torget finns flera platser som är värda att besöka. Exempelvis är ett besök på stadsteatern passande för dem som vill uppleva levande underhållning. Är du ute efter mer musik är musikcentret Paradiso att rekommendera. Andra sevärdheter som är värda att besöka är Amsterdams största park vid namn Vondelpark, Holland Casino och Leidsepleinteater.

Vid ett besök på Leidseplein är det viktigt att se upp för ficktjuvar och att alltså inte distraheras av underhållningen på torget samtidigt som man har dålig koll på sina värdesaker.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.
 

Karta