Hem » Sevärdheter » Magere Brug

Magere Brug

Magere Brug även kallat för ”den smala bron” är en bro som sträcker sig över älven Amstel i centrala Amsterdam. Namnet kommer ifrån den smala bro som ursprungligen byggdes och som lokalbefolkningen kallade för den smala bron. Det är den mest kända bron av alla de 1280 broar som finns i Amsterdam. Bron öppnar sig var tjugonde minut för att låta båtar passera. Fram tills år 1994 gjordes detta för hand, nu sköts det dock automatiskt. Magere Brug är en vitmålad klaffbro i trä. Den ursprungliga Magere Brug byggdes året 1691 och bestod av 13 valv. Då trafiken över bron ökade krävde det en bredare bro och Magere Brug byggdes om ett flertal gånger.

Första ombyggnaden skedde år 1871 då bron revs då den var i så dåligt skick. Den ursprungliga Magere Brug ersattes då med en bågig träbro. Efter femtio år blev även denna bro sliten och byttes ut. Det var arkitekten Piet Kramar som fick lämna förslag på hur den nya stål- och stenbron skulle se ut. Beslut togs dock att bron skulle ersättas med en bro med likadant utseende som den föregående. Slutligen revs även denna bro år 1934 och ersattes med en ny bro som också renoverades år 1969.

Idag används bron bara av cyklister och fotgängare. Du kan även ta en tur i sightseeingbåtar på floden som kan passera förbi bron utan att den behöver öppnas. Magere Brug är en särskilt vacker syn på natten då den är dekorerad med cirka 1200 små ljuskällor. I James Bond filmen ”Diamonds Are Forever” kan du skåda denna bro.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.
 

Karta