Hem » Sevärdheter » Oude Kerk Kyrkan

Oude Kerk Kyrkan

Oude Kerk som på svenska betyder ”gamla kyrkan” är den äldsta församlingskyrkan belägen i Amsterdam. Kyrkan invigdes av biskopen i Utrecht år 1306. Oude Kerk har genomgått ett flertal renoveringar och förändringar och har idag en yta på cirka 3300 kvadratmeter. Renoveringarna har pågått under 15 generationer av Amsterdams befolkning. Den gamla kyrkan har nästan lika många kapell som den har haft renoveringar. Den mäktiga kyrkan tvingades stänga igen år 1951 på grund av rasrisken, Oude Kerk öppnade dock dess portar för allmänheten igen år 1979.

Det var i början på 1300-talet som den gamla träkyrkan byggdes på en sandig begravningsplats. I och med att Oude Kerk är placerad på en begravningsplats så består golvet enbart av gravstenar. Det ska finnas cirka 2500 gravar i kyrkan och runt 10 000 begravda medborgare. Oude Kerk är en ståtlig byggnad med stora höga fönster och målade trävalv. Kyrkan har används till allt möjligt genom hela dess historia. Bland annat har det varit skydd för tiggare, en samlingsplats för befolkningen att skvallra samt en marknad för köpmän. Byggnaden har också använts för registreringar av äktenskap och som ett stadsarkiv.

Oude Kerk är idag en samlingsplats för både flertalet religiösa och kulturella aktiviteter. Här hålls även middagar, mottagningar, konserter, utställningar och presentationer. Kyrkan är också öppen för besökare som bara vill betrakta denna unika byggnad. Öppettiderna är måndagar till lördagar mellan 11.00 och 17.00, på söndagar är kyrkan öppen mellan 13.00 – 17.00. Priset ligger vanligtvis mellan 4 – 5 euro men kan variera beroende på vilken aktivitet som hålls i kyrkan.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.
 

Karta