Hem » Sevärdheter » Amsterdams Väderkvarnar

Amsterdams Väderkvarnar

Nederländerna är känt för ett flertal saker men en av de mest berömda attributen är väderkvarnen. Vid ett besök i landets huvudstad Amsterdam är det alltså ett måste att besöka en väderkvarn. I centrala Amsterdam finns det till och med åtta stycken olika väderkvarnar man kan beskåda. Två väderkvarnar som man kan besöka är De Bloem som ligger på 701 Haarlemmerweg och Molen van Sloten som ligger i utkanten av staden på Akersluis 10.

Väderkvarnar har i århundraden hjälpt holländarna och det var kanske inte konstigt att de var först med att utveckla den så kallade ”väderkvarnstekniken”. Det finns en väderkvarn vid namn ”holländare” som har kommit till Sverige från Nederländerna. Den har en toppkupol som är roterbar och som kan vridas i en riktning som ger ett optimalt nyttjande av vindens styrka.

Idag är långt ifrån alla väderkvarnar i bruk. Många är dock öppna för allmänheten och du kan besöka dessa för att få se hur en väderkvarn ser ut inuti. En del väderkvarnar har också gjorts om till bostäder. Väderkvarnen har faktiskt en egen dag, den 11:e maj benämns som nationell Windmill Day i Nederländerna. Vid festligheter så brukar holländarna klä dessa väderkvarnar med kransar, blommor, änglar och nederländska flaggor. I en väderkvarn i utkanten av staden (Akersluis 10) kan man till och med bli man och hustru då man kan ingå äktenskap där.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.